web analytics

Med bønn om hjælp

Un cop de màJeg er litt nedsylta i både forkjølelse og jobb for tiden så jeg er seint ute med å respondere, men jeg har blitt utfordret fra to forskjellige bloggere, i to forskjellige saker, i løpet av de siste par dagene, og siden det ikke handler om å fortelle syv hemmelige ting om meg selv, eller svare på en uendelig rekke spørsmål, men derimot handler om å spre oppmerksomhet om viktige saker, så hiver jeg meg selvsagt med. Om enn med tidsnød og etter fattig evne.

Den siste av utfordrerene er den vanskeligste. Det er Borgar Michelsen som vil dra i gang en bloggstafett til støtte for sivilbefolkningen på Sri Lanka. Han skriver:

Borgarkrigen på Sri Lanka starta for 26 år sidan, og er ein konflikt mellom den singalesiske majoriteten (ca. 74 % av befolkninga) og den tamilske minoriteten (ca. 18 % av befolkninga). Ein fredsavtale forhandla fram med norsk hjelp blei inngått for 7 år sidan, men kort tid etter starta det eine avtalebrotet etter det andre. Både den srilankiske regjeringa og Tamiltigrane (LTTE) må ta ansvar for det som har skjedd.

På byrjinga av denne veka braut regjeringshæren gjennom tryggleikssona – eit område nordaust på Sri Lanka som til no har vore utan kamphandlingar. Tryggleikssona er det siste området kontrollert av LTTE. På nettaviser frå heile verda kan ein i dag sjå eit amerikansk satelittbilde som viser 100.000 sivile samla på stranda i det som ein gang var den sikre sona for sivile. Ordet ”blodbad” går igjen i mange spådomar om kva som ventar dei neste dagane.

Tusenvis av tamilar i Noreg opplever i desse dagar at familie og vener på Sri Lanka blir påført grusamme lidingar på grunn av borgarkrigen i heimlandet. Dei har i månadsvis demonstrert og aksjonert rundt om i heile Noreg for å rette merksemd mot det som skjer på Sri Lanka. Eg føler behov for å vise min støtte, og eg håpar fleire gjer det same!

Han sender stafettpinnen videre til meg, og det jeg må gjøre er ikke så vanskelig egentlig. Jeg skal skrive en post til støtte for ofrene på Sri Lanka, og jeg skal sende stafettpinnen videre. Det burde være overkommelig.

Denne byen har en relativt stor tamilsk befolkning. Aldri vært noe tull med dem. Noen ganger i året leier de kinosalen og arrangerer kinoforestilling for seg selv. Da  viser de ikke film med Bjørn Sundquist, for å si det slik. Ikke at jeg egentlig vet hva de viser, de trenger ikke billettør, men det dreier seg naturlig nok om film fra Sri Lanka eller India.  Kinomaskinisten vår bekymrer seg fælt for disse filmene, for de lar gjerne barne sine komme og se også, og mer enn en gang har jeg fått høre om disse filmenes blodige sekvenser, og hvor små barna som ser dem er. Spørsmålet er da om aldersgrensene som vi på kinoen opererer med også gjelder for disse visningene.

Et spørsmål som jeg sant og si bryr meg fint lite om å finne svaret på. Som vi blir minnet på inninmellom så er det ikke bare på film det finnes blodige sekvenser, og virkeligheten er som oftest verre.

Jeg vet ikke så mye som jeg skulle ønske om konflikten på Sri Lanka, men som alltid, uansett hvem som har skylda, så lider sivilbefolkningen. De har selvfølgelig min fulle støtte, både de på Sri Lanka, og de her i Norge som har røtter der nede.

Og mer skal jeg i grunnen ikke skrive, men jeg sender utfordringen videre til Mihoe, og håper hun har tid innimellom all Paradis Hotel-tittingen til å skrive tre ord og sende den videre.

Jan 2009 displacement in the Vanni
Creative Commons License photo credit: trokilinochchi

Den andre utfordringen kommer fra gamle gode Jarle, og her slipper jeg billigere unna, for jeg kan bare lime inn hans post. Her kommer den:

Bli med på en verdensomspennende bloggaksjon for å redde Delara Darabi.

Delara risikerer å bli henrettet for et mord som ble begått da hun var 17 år gammel. Dødsdommen hennes skal ha blitt opprettholdt av iransk høyesterett, etter at hun har blitt dømt til døden to ganger allerede av lavere rettsinstanser. Delara Darabi tilsto opprinnelig drapet, men trakk senere tilståelsen og sa at en venn hadde bedt henne om å ta skylden for mordet fordi de trodde at hun som mindreårig ikke ville risikere henrettelse.
Rettslige skritt for å få Delara Darabi løslatt har ikke ført frem, selv om nasjonal og internasjonal oppmerksomhet rundt saken hennes tydeligvis har resultert i en lang behandling i rettsvesenet.

Den siste mulige løsningen for at hun blir benådet er om offerets familie blir enige om en økonomisk kompensasjon, såkalte blodpenger, i bytte mot hennes benåding. Så langt har et av familiemedlemmene motsatt seg dette.

Iran har henrettet minst 42 mindreårige forbrytere siden 1990, åtte av disse ble henrettet i 2008 og en i januar 2009.

(Teksten over er hentet fra Amnesty Norge)

Henrettelsen skulle etter planen ha vært utført i begynnelsen av denne uken, men er nå utsatt i to måneder. Vi har med andre ord to måneder på oss til å øve globalt press på iranske myndigheter, om vi får mange nok med oss. Og det hjelper! Utsettelsen er i seg selv resultat av internasjonalt press.

Du kan bidra på flere måter:

 • Kopier denne bloggposten og send utfordringen videre (endre gjerne teksten for personlig tilsnitt)
 • Gå til denne siden og signér Amnestys kampanje elektronisk
 • Kopier den innboksede teksten under, som kan
  – mailes til shahroudi@dadgostary-tehran.ir eller info@dadiran.ir
  – fakses til + 98 21 3390 4986

Head of the Judiciary
Ayatollah Mahmoud Hashemi Shahroudi
Howzeh Riyasat-e Qoveh Qazaiyeh (Office of the Head of the Judiciary)
Pasteur St., Vali Asr Ave., south of Serah-e Jomhouri
Tehran 1316814737, Islamic Republic of Iran
Email: In the subject line write: FAO Ayatollah Shahroudi
Salutation: Your Excellency

Your Excellency

I am expressing my concern that the juvenile offender Delara Darabi is in imminent danger of being executed for a murder that was committed when she was 17 years old.

I am also concerned that reports say that Delara Darabi confessed to the murder in order to defend her co-accused.

I urge that the planned execution of Delara Darabi is halted, and that the death sentence imposed on her is commuted immediately. The Iranian authorities have by undertaking the International Covenant on Civil and Political Rights committed to the law constituting that “sentence of death shall not be imposed for crimes committed by persons below eighteen years of age.”

Furthermore, I call on the Iranian authorities to implement the recommendations of the United Nations Committee on the Rights of the Child, which called on Iran in January 2005 to “immediately suspend the execution of all death penalties imposed on persons for having committed a crime before the age of 18, and to abolish the death penalty as a sentence imposed on persons for having committed crimes before the age of 18, as required by article 37 of the Convention”.

I acknowledge that governments have a responsibility to bring to justice those suspected of criminal offences such as murder, but I unconditionally oppose to the death penalty. It is the ultimate cruel, inhuman and degrading punishment and violation to the right to life.

Yours sincerely

Jeg sender utfordringen videre til et knippe bloggere, som er kjent for sitt sosiale engasjement, i håp om at de sender den videre:

Om du ønsker å utfordre utenlandske bloggere, kan du bruke denne bloggposten som utgangspunkt.

Om du ikke har anledning til å delta i bloggstafetten selv, håper jeg du sprer ryktet til andre, for eksempel gjennom Twitter-knappen eller et av de andre sosiale mediene under. Relevante Twitter hashtags: #Delara og #Iran.

Jeg har i tillegg til å poste dette også skrevet under oppropet hos Amnesty, og har selvfølgelig byttet ut de bloggerene Jarle oppfordrer med noen nye. Jeg er ikke helt ajour med blogglesningen, så om noen har blitt oppfordret flere ganger regner jeg med at det ikke er så farlig.

Creative Commons License photo credit: Jose Téllez (øverste bilde)

16 Comments

 • Pingback: Vi kan redde Delara Darabi « kamikaze

 • 23 April, 2009 - 1:34 pm | Permalink

  Eyyy – syns jeg du var litt slem som outa Paradise Hotel (et magisk univers intet mindre!)glaninga mi her i beste sendetid. Spesielt siden bloggen min i de siste dagene har lignet litt på en sånn der aksjonsblogg.

  Jeg skal selvfølgelig skrive et dypt og innsiktsfullt innlegg om dette (eventuelt skrive om hvor innihampen vanskelig det er å forstå denne konflikten)

 • 23 April, 2009 - 2:24 pm | Permalink

  Oppfordringen din er herved fulgt, min godeste herr Hjorthen.

 • 23 April, 2009 - 6:26 pm | Permalink

  Aye aye

 • iadokka
  23 April, 2009 - 6:30 pm | Permalink

  Jeg får sms hver gang Amnesty vet at noen skal henrettes på en eller annen grusom måte, og så signerer jeg oppropet ved å sende APPELL til 1960 (det koster kr 3). Får også sms om henrettelser/steininger som blir utsatt lenge nok til at Amnesty og andre får gjort noe for å hjelpe, så det nytter!

  Det føles så latterlig lite, å sende en sms etter å ha lest en hjerteskjærende historie oppsummert på 160 tegn. Men det er flere titalls tusen mennesker som gjør det samme, og vi blir hørt.

 • 23 April, 2009 - 7:34 pm | Permalink

  Oppfordringen er fulgt. Takk skal du ha!

 • Pingback: Kolonialismens konsekvenser, kapittel 9008: Sri Lanka | indregard.no

 • Pingback: Hjelp til å redde Delara Darabi - junkfoodjunkie.no

 • Pingback: Srilankisk fred en utopi? | Insignificances på norsk

 • Pingback: Bloggstafett for å redde Delaras liv | Insignificances på norsk

 • Pingback: Gravskrift over tamilenes død « Goredom breathes

 • Pingback: Bli med på bloggkampanje for Delara - Folkeaksjon for ytringsfrihet på nett

 • Pingback: Delara Darabi (20) hengt i dag | Insignificances på norsk

 • Pingback: Nettaksjon for å stoppe henrettelse i Iran « Prosalosa

 • 9 May, 2009 - 10:39 am | Permalink

  Så ikke denne før i dag, så jeg fikk ikke bidratt, desverre. Ikke at det hadde gjort noen forskjell.

  • Hjorthen
   11 May, 2009 - 10:55 am | Permalink

   Dessverre nei, her kom bloggermakten til kort:-(

 • Leave a Reply

  %d bloggers like this: