web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Glefs

54029377_aa94cc29d9

Jeg har jobbet ni netter i strekk, julebordsesongen ser ut til å ha begynt tidlig i år, høstdepresjonen er over meg, og jeg føler et behov for å glefse til noen.

Jaja, jeg glefset forsåvidt til hun som hylte nazistsvin opp i ansiktet mitt natt til lørdag da. Hun var helt krakilsk, sparket i dører og vegger, og gjesten som hadde våknet av rabalderet og stukket hodet ut av døra for å spørre om hun kunne dempe seg litt eller gå et annet sted hadde fått et klart og tydelig nei i retur, så da ble det min oppgave å løse opp i situasjonen. Jeg kastet henne ut.

Men jeg vil glefse mer.

Dessverre så er jeg litt lat også, så først vil jeg glefse litt uten avsender mottaker. Jeg husker nemlig ikke hvor jeg leste det, men det var en eller annen avis som var litt sarkastisk på Jens Stoltenbergs vegne. Det er jeg egentlig for, fler sarkasmer på hans bekostning takk, men når sarkasmen går ut på at Stoltenberg nå snakker om hva han skal gjøre med sykelønna, og lurer på hvorfor han ikke snakket om det i valgkampen. Da må jeg glefse:

Jada, Stoltenberg kunne godt ha snakket om sykelønna og IA-avtalens fremtid i valgkampen, men hvorfor i all verden var det ingen som spurte ham om det da? Tusener av avisoppslag, timesvis med politikk på TV i forbindelse med valget, men var det noen journalister som hadde vett til å spørre? Hva med IA-avtalen Jens, vil Arbeiderpartiet videreføre den? Hva med uførepensjonen, kommer dere til å gå inn for kutt og levealderjustering?

Glefs!

Apropo IA-avtalen. Man hadde som mål å redusere sykefraværet med 20 prosent, samtidig som man skulle få flere inkludert i arbeidslivet. Var det virkelig ingen i NHO, LO og Regjeringen som skjønte at det ville være fullstendig umulig? Høyere yrkesdeltagelse kan vanskelig kombineres med lavere sykefravær?

Glefs!

En annen ting: Riktignok øker nå sykefraværet mest i privat sektor, aller mest i bygg og anlegg, men det er vel fortsatt sånn at det høyest i offentlig sektor. Hvis det nå blir slik som Stoltenberg antyder, at arbeidsgiver må betale mer av regningen når arbeidstager er syke, så vil det altså bety økt press og økte utgifter på kommunene.

Vil det få sykefraværet i helsesektoren ned?

Hvis man virkelig vil gjøre noe med sykefraværet bør man kanskje gjøre noe med arbeidssituasjonen i helsevesenet, der jeg har inntrykk av at man er strukket til det ytterste mange steder.

Glefs.

Også er jeg litt lei av alle disse økonomi-folka som tilsynelatende har ubegrenset med plass i media til å uttale seg om uføretrygd. Nå sist økonomiprofessor Øyvind Anti Nilsen i Nettavisen. Alle skjønner at det koster penger å ha en ordning med uføretrygd. Man trenger ikke være økonomiprofessor for å forstå det.  Mer interessant er det å spørre hvem som blir uføretrygdet, og hvorfor, og hvis man vil ha svar på det så er det nok bedre å spørre f.eks en professor i sosialmedisin. F.eks John Gunnar Mæland.

Kanskje har han noen forslag til hva som kan gjøres for å bøte på problemet også?

Glefs altså.

Heldigvis har Kvinnekongen skrevet en hyllest til velferdsstaten som tar opp noe av dette. Særlig likte jeg kriteriene for hva man egentlig skal gidde å bry seg om av panikkmeldinger:

For å imponere meg med betraktninger jeg faktisk kan bruke til -noe-, må provokatøren samtidig svare på alle samtlige spørsmål:

 1. Hvorfor er dette tallet på uføretrygdede for mange?
 2. Hva slags sykdommer er representert? Rangér.
 3. Hvorfor lyver folk om sykdom?
 4. Får folk den helsehjelpen de trenger for å bli friske?
 5. Hvor mange av disse er utslitte pårørende til pleietrengende pasienter?

Adresseres ikke disse spørsmålene på en ordentlig måte spaserer jeg videre(…)

En fortreffelig oppskrift på å slippe å bry seg om hva økonomiprofessorer måtte mene om psykiske lidelser og slepphendte leger. Hurra for den.

Kos!

(Foto: Creative Commons, tatt av Nitelynx, funnet på Flickr via PhotoDropper)

8 Comments

 • 19 October, 2009 - 3:07 pm | Permalink

  Hey!

  Kan man få komme hit med glefs? GLEFS!

  Et spørsmål til før jeg gir meg for en stund:

  6. Hvorfor ser det ut til at folk elsker å skyte seg selv i foten?

  peace.

  • Hjorthen
   20 October, 2009 - 11:26 am | Permalink

   Bit til det knaser!

 • Pingback: Fremad marsj – uten retning « Marias Metode

 • 19 October, 2009 - 5:39 pm | Permalink

  Er det ikke deilig?!

  Glefs

  • Hjorthen
   20 October, 2009 - 11:19 am | Permalink

   Noen ganger er det deilig å bare glefse i vei uten å være det minste konstruktiv ja. Ikke helt holdbart i lengda kanskje, men noen ganger må man bare.

 • 19 October, 2009 - 6:51 pm | Permalink

  Nå skal vi se. Jeg kan enten frata meg selv ytringsretten på området etter som jeg er økonom. Eller ikke.

  Jeg tror ‘eller ikke’ er svaret.

  It’s the “someone’s gotta pay”, stupid.

  Hvorfor tallet er stort? Tallet er stort fordi vi har et system som kommer til å begynne å knake i sammenføyningene om ca. 10 år. På det tidspunkt svømmer Norge over av pensjonister. Dersom økningen i antall uføre stiger i samme takt som de siste 13 årene, nemlig med 3,35% PER ÅR, så vil summen av de som ikke jobber være større enn summen av de som jobber, betaler skatt og så videre. Så vi altså kan ha en velferdsstat.

  Så altså: Like mye som du glefser til økonomiprofessorene, like mye glefser jeg til alle som går i forsvar med en eneste gang dette kommer opp.

  Men huffameg, jeg er jo en økonom som leser tall. Definisjonen på en kynisk jævel som vil alle andre vondt.

  *glefs*

  • Hjorthen
   20 October, 2009 - 11:18 am | Permalink

   Tja, hvis noen må betale kan vi kanskje skattelegge de overbetalte økonomene litt hardere;-)

 • Pingback: It’s the economy, stupid! : Iskwews hjørne på www

 • Leave a Reply

  %d bloggers like this: